Zdrowe jedzenie

Mini jabłka w karmelu c.d.
Pierwszy sposób ich przygotowania:


Drugi sposób:


Albo też winogrona w karmelu i orzeszkach:





Zdrowy obiad w 20 min.


Wczoraj postanowiłam zrobić szybki, zdrowy obiad. Aż sama byłam zaskoczona jak mało czasu potrzeba na przygotowanie najprostszych rzeczy. 
Składniki: 
  • Ziemniaki - tyle ile zwykle ich gotujesz
  • Szparagi - pęczek 
  • 2 jajka
  • Sałata - kilka listów
  • 2 pomidory
  • Rukola
  • Koperek
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, odrobina oliwy z oliwek
  1. Zaczynamy od tego co wymaga przygotowania, czyli obieramy ziemniaki i wstawiamy do gotowania. Dla tych którzy nie umieją gotować ziemniaków - zagotuj ziemniaki w zimnej, osolonej wodzie, gdy woda się zagotuje, ziemniaki na ogół muszą się gotować jeszcze ok. 20 min. PORADA: Dla tych wszystkich, którzy są na diecie i nie chcą jeść ziemniaków: Ziemniaki są tuczące tylko jeśli zestawi się je z tłustymi potrawami. Same w sobie są stosunkowo niskokaloryczne, zawierają błonnik i białko, więc warto mieć to warzywo w swojej diecie, ale mądrze go używać:)
  2. Gdy ziemniaki się gotują, nastawiamy piekarnik do zagrzania do 200st. W międzyczasie myjemy szparagi, zalewamy je odrobiną oliwy, solimy i słodzimy, mają w takiej zalewie postać ok. 10 min. PORADA: Pamiętaj, że kupując szparagi, zwróć uwagę na to, aby były jak najdrobniejsze. Znaczy to, że są młode, więc nie będą łykowate.
  3. Gdy ziemniaki się gotują, szparagi moczą, przygotowujemy warzywa - myjemy sałatę (PORADA: pamiętaj aby zawsze umyć sałatę, ponieważ w jej liściach często znajdują się larwy różnych robaczków, więc jeśli nie chcesz się czymś zarazić, poświęć chwilę na umycie warzyw), rozkładamy ją na talerzu, na to kroimy pomidora, posypujemy rukolą, wszystko wg uznania. 
  4. Mniej więcej teraz twoje ziemniaki powinny być jeszcze 10 min w garnku, a szparagi włóż do piekarnika na ok. 10 min. 
  5. Za chwilę będziesz odcedzać ziemniaki i wyjmować szparagi, więc możesz wyjąć patelnie i zacząć smażyć jajka. 



I gotowe! Dobry kucharz potrafi przede wszystkim zsynchronizować swoje gotowanie. Jeśli podążysz za wskazówkami powyżej, powinnaś mieć gotowy obiad w 20min a wszystko w jednym czasie cieplutkie i gotowe do spożycia. Smacznego!


A oto kilka innych pomysłów:

Gąsieniczki


 Sadzone inaczej


Proste domowe chipsy


Potrzebne będą:
ziemniaki, obieraczka do warzyw, sól, pieprz, zioła, patelnia, olej

Przygotowanie

Obierz ziemniaki ze skórki. Potnij ziemniaka tak, aby płatki były najcieńsze jak się da. Wsyp je do rondla i porządnie wypłucz ze skrobi. Odsącz i wrzuć na gorący olej na patelni. Ściągnij je z niej kiedy zobaczysz, że zaczynają rumienić się na brązowo. Wysyp na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Wsyp do miski i posyp ulubionym dodatkiem. Może to być sól, pieprz, zioła lub aromat cebulowy/paprykowy.

Smacznego! :)



Dietetyczne placuszki


- Jajka
- Banan
- Otręby 
- Odrobina proszku do pieczenia
- Do smaku można dodać cynamon, olejki aromatyczne 


Placuszki brokułowe


Potrzebujesz: brokuły, bułkę tartą, jajka, ser żółty i przyprawy

Chipsy z cukinii 


Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska - 
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)! 
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.
Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Cukinia (1 średniego rozmiaru)

Oliwa (1 łyżka) - można pominąć , sól gruboziarnista



Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).

Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze. Cukinię układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą. Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami). Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły. Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.

Szybka przekąska na ciepło

Wspaniała szybka przekąska na ciepło, choć również może być spożywana na zimno.
O jakości i smaku tych pysznych chrupek decyduje tutaj ser żółty, który musi być pikantny, twardy i bardzo drobno starty. Te pyszne kuleczki są bardzo chrupiące i mięciutkie w środku, doskonale smakują !

Składniki: /ok. 15 szt./

3 białka

200 g sera żółtego /pikantny/

2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Wykonanie:

ser bardzo drobno zetrzeć na tarce

białka ubić na sztywno, dodać ser, mąkę, wszystkie składniki delikatnie wymieszać
olej rozgrzać i na gorący wrzucać kulki, formować za pomocą łyżeczki
smażyć do zarumienienia
podawać na ciepło lub zimno

Smacznego!

Stonoga


Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem



Z cyklu Porady babuni...

Kuchenne zapachy
ładne zapachy w kuchni - rzucić na gorącą płytę trochę kawy, skórkę pomarańczy
lub zagotuj  wodę z cynamonem - bez przykrycia
Alkohol
aby uniknąć zawrotów głowy podczas picia - co pewien czas przeżuwaj ziarenko kawy
mikstura na kaca - szklanka wody z łyżeczką sody oczyszczonej i sokiem z całej cytryny
Cebula
aby nie piekły oczy podczas krojenia - zapal świeczkę koło miejsca pracy 
Chleb
aby był świeży - do pojemnika należy włożyć połówkę jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka
Ciasto
aby cienko rozwałkować (szczególnie gdy się lepi) - położyć pod spód pergamin
ochrona przed przypaleniem - pod formą rozsypać w piekarniku trochę soli
gdy nie chce odejść od formy - można położyć formę na mokrej ścierce
gdy bardzo wyrosło a trzeba jeszcze piec - należy go przykryć zwilżonym pergaminem
Cytrusy
Odmładzanie zeschniętych - włożyć całe na pół godziny do ciepłej wody
Czosnek
usuwanie zapachu - przeżuć listek pietruszki
Filtr do kawy
zastępczy - papierowy ręcznik
Grill, piekarnik
czyszczenie - posypać solą, podgrzać aż do zbrązowienia i umyć
Herbata
czyszczenie burego osadu po herbacie - pozostawić w naczyniu na 2 godziny roztwór proszku do pieczenia w wodzie (torebka na 1/2 litra)
Kamień z czajnika
usuwanie - podgrzać w czajniku (garnku) ocet rozcieńczony wodą
Lodówka
pozbywanie się przykrego zapachu - do środka wstawić talerzyk z proszkiem do pieczenia (wymieniać co 2 tygodnie)
-zostawić w lodówce przekrojone jabłko
-po rozmrożeniu umyć wodą z octem
Mak
oczyszczanie z piasku - przelać go wodą z solą
Mleko
aby nie wykipiało - posmarować brzegi naczynia masłem
aby nie było kożucha - wrzucić do gorącego mleka kostkę lodu
Pieczenie po ostrej papryce lub chrzanie
szybkie usunięcie - powąchać chleb
Ser
aby odświeżyć żółty ser - należy włożyć go na chwile do mleka
Zupa
gdy jest przesolona - należy dodać białko albo dwa i następnie przecedzić ścięte
można też wrzucić dwa surowe ziemniaki, które podczas gotowania wchłoną nadmiar soli
klarowny rosół - do gotowania dodaj skorupkę od jajka
ładny kolor rosołu - do gotowania wrzuć przyrumienioną połówkę cebuli lub kawałek suchego żółtego sera

Ziemniaki
Żadna z nas nie lubi myć czy skrobać, zwłaszcza tych młodych, ziemniaków. Ale jest na to świetne, proste rozwiązanie! Wystarczy je wrzucić do zmywarki i nastawić na płukanie lub najkrótszy program. Ziemniaki umyją się same! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz