Mini jabłka w karmelu c.d.
Pierwszy sposób ich przygotowania:
Drugi sposób:
Albo też winogrona w karmelu i orzeszkach:
Zdrowy obiad w 20 min.
Wczoraj postanowiłam zrobić szybki, zdrowy obiad. Aż sama byłam zaskoczona jak mało czasu potrzeba na przygotowanie najprostszych rzeczy.
Składniki:
- Ziemniaki - tyle ile zwykle ich gotujesz
- Szparagi - pęczek
- 2 jajka
- Sałata - kilka listów
- 2 pomidory
- Rukola
- Koperek
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, odrobina oliwy z oliwek
- Zaczynamy od tego co wymaga przygotowania, czyli obieramy ziemniaki i wstawiamy do gotowania. Dla tych którzy nie umieją gotować ziemniaków - zagotuj ziemniaki w zimnej, osolonej wodzie, gdy woda się zagotuje, ziemniaki na ogół muszą się gotować jeszcze ok. 20 min. PORADA: Dla tych wszystkich, którzy są na diecie i nie chcą jeść ziemniaków: Ziemniaki są tuczące tylko jeśli zestawi się je z tłustymi potrawami. Same w sobie są stosunkowo niskokaloryczne, zawierają błonnik i białko, więc warto mieć to warzywo w swojej diecie, ale mądrze go używać:)
- Gdy ziemniaki się gotują, nastawiamy piekarnik do zagrzania do 200st. W międzyczasie myjemy szparagi, zalewamy je odrobiną oliwy, solimy i słodzimy, mają w takiej zalewie postać ok. 10 min. PORADA: Pamiętaj, że kupując szparagi, zwróć uwagę na to, aby były jak najdrobniejsze. Znaczy to, że są młode, więc nie będą łykowate.
- Gdy ziemniaki się gotują, szparagi moczą, przygotowujemy warzywa - myjemy sałatę (PORADA: pamiętaj aby zawsze umyć sałatę, ponieważ w jej liściach często znajdują się larwy różnych robaczków, więc jeśli nie chcesz się czymś zarazić, poświęć chwilę na umycie warzyw), rozkładamy ją na talerzu, na to kroimy pomidora, posypujemy rukolą, wszystko wg uznania.
- Mniej więcej teraz twoje ziemniaki powinny być jeszcze 10 min w garnku, a szparagi włóż do piekarnika na ok. 10 min.
- Za chwilę będziesz odcedzać ziemniaki i wyjmować szparagi, więc możesz wyjąć patelnie i zacząć smażyć jajka.
I gotowe! Dobry kucharz potrafi przede wszystkim zsynchronizować swoje gotowanie. Jeśli podążysz za wskazówkami powyżej, powinnaś mieć gotowy obiad w 20min a wszystko w jednym czasie cieplutkie i gotowe do spożycia. Smacznego!
A oto kilka innych pomysłów:
Gąsieniczki
Sadzone inaczej
Proste domowe chipsy
Potrzebne będą:
ziemniaki, obieraczka do warzyw, sól, pieprz, zioła, patelnia, olej
Przygotowanie
Obierz ziemniaki ze skórki. Potnij ziemniaka
tak, aby płatki były najcieńsze jak się da. Wsyp je do rondla i porządnie
wypłucz ze skrobi. Odsącz i wrzuć na gorący olej na patelni. Ściągnij je z niej
kiedy zobaczysz, że zaczynają rumienić się na brązowo. Wysyp na ręcznik
papierowy i odsącz z tłuszczu. Wsyp do miski i posyp ulubionym dodatkiem. Może
to być sól, pieprz, zioła lub aromat cebulowy/paprykowy.
Smacznego! :)
Dietetyczne placuszki
- Jajka
- Banan
- Otręby
- Odrobina proszku do pieczenia
- Do smaku można dodać cynamon, olejki aromatyczne
Placuszki brokułowe
Potrzebujesz: brokuły, bułkę
tartą, jajka, ser żółty i przyprawy
Chipsy z cukinii
Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska -
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej
soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.
Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Cukinia (1 średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć , sól gruboziarnista
Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Cukinia (1 średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć , sól gruboziarnista
Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy
papierem do pieczenia.Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2
milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku
papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy
plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę
krótsze. Cukinię układamy na blasze do pieczenia. Równo i
ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą. Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę
oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą
(lub innymi przyprawami). Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż
zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki
odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim
zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły. Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je
przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.
Szybka przekąska na ciepło
Wspaniała szybka przekąska na ciepło, choć również może być
spożywana na zimno.
O jakości i smaku tych pysznych chrupek decyduje tutaj ser żółty, który musi
być pikantny, twardy i bardzo drobno starty. Te pyszne kuleczki są bardzo
chrupiące i mięciutkie w środku, doskonale smakują !
Składniki: /ok. 15 szt./
3 białka
200 g sera żółtego /pikantny/
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Wykonanie:
ser bardzo drobno zetrzeć na tarce
białka ubić na sztywno, dodać ser, mąkę, wszystkie składniki delikatnie
wymieszać
olej rozgrzać i na gorący wrzucać kulki, formować za pomocą łyżeczki
smażyć do zarumienienia
podawać na ciepło lub zimno
Smacznego!
Stonoga
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Z cyklu Porady babuni...
Kuchenne zapachy
ładne zapachy w kuchni - rzucić na gorącą płytę trochę
kawy, skórkę pomarańczy
lub zagotuj wodę z cynamonem -
bez przykrycia
Alkohol
aby uniknąć zawrotów głowy
podczas picia - co pewien czas przeżuwaj ziarenko kawy
mikstura na kaca - szklanka wody z łyżeczką sody
oczyszczonej i sokiem z całej cytryny
Cebula
aby nie piekły oczy
podczas krojenia - zapal świeczkę koło miejsca pracy
Chleb
aby był świeży - do pojemnika należy włożyć
połówkę jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka
Ciasto
aby cienko rozwałkować (szczególnie gdy się lepi) - położyć pod spód pergamin
ochrona przed przypaleniem - pod formą rozsypać w
piekarniku trochę soli
gdy nie chce odejść od formy - można położyć formę na mokrej
ścierce
gdy bardzo wyrosło a trzeba jeszcze piec - należy go przykryć zwilżonym
pergaminem
Cytrusy
Odmładzanie zeschniętych - włożyć całe na pół godziny do
ciepłej wody
Czosnek
usuwanie zapachu - przeżuć listek pietruszki
Filtr do kawy
zastępczy - papierowy ręcznik
Grill, piekarnik
czyszczenie - posypać solą, podgrzać aż do
zbrązowienia i umyć
Herbata
czyszczenie burego osadu po
herbacie - pozostawić w naczyniu na 2
godziny roztwór proszku do pieczenia w wodzie (torebka na 1/2 litra)
Kamień z czajnika
usuwanie - podgrzać w czajniku (garnku)
ocet rozcieńczony wodą
Lodówka
pozbywanie się przykrego
zapachu - do środka wstawić talerzyk z
proszkiem do pieczenia (wymieniać co 2 tygodnie)
-zostawić w lodówce
przekrojone jabłko
-po rozmrożeniu umyć wodą z
octem
Mak
oczyszczanie z piasku - przelać go wodą z solą
Mleko
aby nie wykipiało - posmarować brzegi naczynia
masłem
aby nie było kożucha - wrzucić do gorącego mleka
kostkę lodu
Pieczenie po ostrej papryce lub chrzanie
szybkie usunięcie - powąchać chleb
Ser
aby odświeżyć żółty ser - należy włożyć go na chwile do
mleka
Zupa
gdy jest przesolona - należy dodać białko albo dwa
i następnie przecedzić ścięte
można też wrzucić dwa surowe
ziemniaki, które podczas gotowania wchłoną nadmiar soli
klarowny rosół - do gotowania dodaj skorupkę
od jajka
ładny kolor rosołu - do gotowania wrzuć
przyrumienioną połówkę cebuli lub kawałek suchego żółtego sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz